'szovegdoboz'

Az alábbi irományokat szerzői jog védi. Olvasáson kívül minden egyéb felhasználása, csak a szerző vérrel írott engedélyével foganatosítható. A szerzői jog megsértőivel a következőképpen fogok eljárni: - különösen képzett, a végletekig vad, házi sertésekkel foglak felkutatni. (melyek oly könnyedén fognak megtalálni mint szarvasgombát, ha történetesen arra lettek volna kiképezve) - A disznók addig fogják harapdálni a bokád, térded, a szeméremtájaidat, míg meg nem adod magad. - Mikor is a megfelelő hatóság elé citállak, amely majd kivégeztet, elítéltet, majd bíróságra bocsájtja az ügyedet, így ebben a sorrendben.

Friss topikok

  • malay: @Zoarden: 4 hónapozom. 4 lent, 4 itthon. Nekem ez vált be leginkább. Lent az első hónap gyorsan el... (2023.06.09. 15:10) Capt. Ghamal a jubaili révkalauz
  • malay: @Zoarden: A fene se tudja, hogy mitől, de megjavult. Nincs más lehetőség csak az INMARSAT egység, ... (2023.06.09. 15:06) Kommunikáció...
  • Make Valamit: Heh. Vannak indiai kollegák. Szokom még a hozzáállásukat meg azt a mókás bólogatásukat. (2023.05.30. 08:23) Elek...
  • Make Valamit: Ezt aláírom, csikókoromban mikor még foglalkoztam ilyenekkel, az IT problémák 90%-ra a megoldás a ... (2023.05.22. 11:51) Sign on II.
  • Make Valamit: Kondenzátor az a doboz. Ilyen kis alattomosak, hogy megdöglenek olyan húszévente :D Viszont a tisz... (2023.05.22. 11:49) Szolgálati közlemény!

Linkblog

Potyautasok

2012.10.12. 19:13 malay

 

Potyautasok

 

A potyautas az a személy, aki fizetés nélkül szeretne utazni és ebből kifolyólag természetesen úgy, hogy a jelenlétére nem derül fény az utazás során. A jármű lehet bármi, teherautó, vonat, repülőgép vagy hajó…a lényeg, hogy „ingyé” legyen.

Potyautas témában eléggé otthon vagyok, hisz a 90-s évek végén, egyes helyeken (Livornó, Barcelona) ipari méretekben fordultak elő.…..én meg csak rosszkor voltam rossz helyen.

 

A potyautas, nem feltétlenül politikai vagy gazdasági menekült, lehetnek ezek egyszerű kalandvágyó fiatalok is, akik csak a hecc kedvéért vágnak neki az útnak ilyen formán.

A potyautasság veszélyeit itt inkább nem taglalnám, de én, aki ismerem őket, biztosan nem választanám az utazásnak ezt a módját.

 

Pödrincs kollégám kérdezte, hogy mit lehet velük tenni, ha már egyszer megtaláltuk őket? Sok mindent…. Hmmm….Ugye ott van a végtelen tenger…..csak, mint alternatívát említem, természetesen magam sosem tennék ilyet J. Azt azért fontosnak tartom megemlíteni, hogy ha még is erre vetemedne az ember, a potyautassal járó adminisztrációt elkerülendő, akkor már ne legyen olyan hülye, hogy mentőmellényt ad rá, mint tették azt Ukrán kollégáim…..hülye vége lett, most valahol „kaptárban” üldögélnek. (a mentőmellényre rá van festve a hajó neve, illetve anyakikötője)

 

Kedvenc történetem egy elefántcsontparti sráchoz fűződik, kivel háromszor sikerült „hajóznom” röpke hat hónap alatt. ’97-ben a ZIM Africa nevű rönkszállítón szolgáltam. Nomen est omen….a hajó nevéből következően, Izrael és Nyugat Afrika között hajóztunk. Izraelből minden féle szemetet, visszafelé fatörzseket illetve fűrészárut szállítva.
Amikor a hajóra szálltam Ő már a haifai fogdában üldögélt, elhajózásra várva. Történt, hogy Abidjánból elhajózva, néhány nap múlva „megtalálták” (magától jött elő, mert éhes és szomjas volt) és érkezéskor, ahogy az a könyvben meg van írva át is adták a helyi hatóságoknak. Megszokott dolog volt ez ezen a járaton, különösebb ügyet nem is csináltak belőle, átvették és bedugták a helyi dutyiba, míg a hajó kész nem lett a rakodással, majd épen és sértetlenül visszaszolgáltatták, azzal, hogy vigyük oda ahonnan hoztuk.

 

Jóravaló, nagy benga néger volt egy kb. 6 éves gyerek eszével megáldva. Mindenre rácsodálkozott, megtapogatott, vagy éppen megízlelt. Bár kényszeríteni senki sem kényszerítette, dolgozott a gépházban, a fedélzeten, ahol éppen kérték rá. Igazán akkor került elemébe, amikor konyhaszolgálatos lett. Érdeklődve figyelte a szakácsot, ahogy darabolta a húsokat, zöldségeket, próbálta memorizálni az alkalmazott fűszerek mennyiségeit, illetve megtanulni mindezek neveit angolul. (Elefántcsontpart hivatalos nyelve a Francia) A szakácsunk akkoriban Johnny, egy ghánai néger volt. Láthatólag büszkén és végtelen türelemmel magyarázott a mi potyásunknak, aki meg cserébe kutyaként loholt a nyomába, bárhová is ment és elvégzett bármit amire Johnny kérte.

Mint minden jónak, ennek is vége lett egyszer, megérkeztünk Abidjánba. A helybéli tisztviselők tiltakozás nélkül átvették a potyautasunkat, s majd ott helyben a rakparton el is verték. A fickó több felületi sebből vérezve, kissé sántikálva állt tovább. Ennyi volt a következménye az illegális ország elhagyásnak. Mi folytattuk utunkat Ghána, Nigéria, Cameroon és Egyenlítői-Guinea „szebbnél szebb” kikötői felé.

Jó egy hónapos botorkálás után, hajónkkal Abidján felé vettük az irányt, hogy ott komplettáljuk a rakományunkat, fűrészárúval. Miután ez is meg volt, immáron tényleg „hazafelé” indultunk a többségi, izraeli személyzet nagy örömére.

 

Nem kell találgatni, igen a barátunk ismét előbújt rejtekhelyéről, úgy Dakar magasságában, amikor már teljesen reménytelen lett volna visszafordulni.

 

Innen macskakörmözhetném az eseményeket, mert hajszálra pontosan úgy történt minden, ahogy az az előző úton. Haifa, kalabus, vissza, konyhaszolgálat, Abidján, vérző sebek….pozitív hős sántikálva balra el.

 

Aztán ismét Nyugat Afrika az összes nehézségével és csodájával, majd hab a tortán Abidján.

 

Ne találgassatok, igen….Dakar…..és a fiú ismét immáron harmadszorra is nálunk vigyorgott. Vátozást az izraeli érkezés hozott, amikor a határőr meglátta a potyautasunkat, már ő is csak vigyorgott. Később tudtam meg, hogy valami kibucba vitték, ahol, mint mindenki ingyen dolgozott a közjavára, de közben beiskolázták, nyelvre és a vágyai kurzusára, főzni tanulni egy szakács iskolába.

 

Később, összekeveredvén az akkori fedélzetmesterünkkel egy másik hajón, mesélte, hogy a srác állampolgár lett, megcsinálta a kötelező 3 éves katonai szolgálatát, s most egy haifai szálloda éttermében dolgozik.

 

Hogy igaz e vagy nem, akit érdekel, járjon utána….

 

Utóirat:  …….Magam a drámai történeteket sosem szerettem, mert, ahogy azt a szőke nő mondaná: „… azoknak olyan szomorú a happy endje…..”

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tengeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr514845136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marabou 2012.10.13. 14:47:59

... az igazi tehetsegek ilyen elszantak...csak idö kerdese es el is érik celjukat... ez igy van jól! Sajnos ezt tanitani nem lehet, de kellene!!! Feltetelezem, sok vesziteni valoja hösünknek sem volt, nem a biztonsagot nyujto otthont, a gazdasagi joletet, kenyelmet cserelte fel a kilatastalan potyautra.
Az irasbol kiereztem egy titkos együtterzö cinkossagot a cikk irojatol, de lehet, hogy tevedtem... nekem minden keppen szimpatikusabb tipus a sorsan valtoztatni akaro, mindenre elszant potyautas, mint akik eletformaszerüen ülnek a kikötöben verbeforgo szemekkel, megvetö tekintetet vetve az idegenre es baksist elvarva, szinte agresszivan allja el az utamat... majd amikor kikerültem kartávolságabol, megvetese jeléül egy hatalmasat köp... szerencsem volt, mellém...
köszönöm az irast, tetszett !!!

malay 2012.10.13. 17:38:24

@marabou: Örülök, hogy tetszett...akkor nincs semmi olyan, amit esetleg javítanom kéne :-)? Mert egyszer megrovásban részesültem egy kifejezésért (melyet később javítottam). Akkor a néger renden van? Nem kell kijavítanom erősen pigmentált humanoidra? :-)....Nem tévedtél...volt egyfajta cinkosság....a harmadik úton azért jött elő később, mert pár napig etettük, itattuk a ghánai matrózokkal...csak már mikor messzejártunk jött elő a "szabad levegőre"

Advocatus Diaboli 2012.10.16. 09:11:03

Csak úgy kíváncsiságból: Az izraeli tulajdonú hajón a többségében izraeli személyzetnek a ghánai szakács kósert főzött? 8-)

malay 2012.10.16. 09:34:08

a hat év alatt amíg velük hajóztam, csak kétszer fordult elő, hogy olyan pali volt a hajón, aki csak kósert evett. Ő viszont magának főzikézett, a saját edényeiben....
süti beállítások módosítása